Novosti iz poslovnog svijeta

youtube za poslovne korisnike

YouTube za poslovne korisnike

YouTube je nastao 2005. godine, a već 2006. godine platformu je kupio Google. Od tada popularnost YouTube-a raste iz godine u godinu, a zanimljiv je podatak da čak 95% mladih (13-20 godina starosti) aktivno koriste ovu platformu. Korisnici YouTube-a prosječno provedu 1 sat na ovoj mreži dnevno. Svi ovi brojevi pokazatelj su velikih potencijala koje ova tražilica/društvena mreža nudi i poslovnim korisnicima.
instagram

Instagram za poslovne korisnike

Instagram je jedna od vodećih društvenih mreža po broju korisnika, ali i mogućnostima koje pruža poslovnim korisnicima. Instagram ima impresivne brojke, pa možemo istaknuti da postoji preko milijardu aktivnih korisnika ove mreže, dok je dnevno u svijetu na Instagramu aktivno preko 550 milijuna ljudi. Dnevno se na Instagramu objavi preko 100 milijuna vizualnih sadržaja, a broj dnevnih like-ova prelazi 4 milijarde.
eračun

Što je eRačun i koje su njegove prednosti

Elektronički račun ili skraćeno eRačun je novi oblik računa koji se izdaje u digitalnom obliku i ne mora postojati u fizičkom obliku. Ova vrsta računa se izdaje, prima i šalje digitalnim putem i u skoroj budućnosti će zamijeniti račune u tiskanom obliku. Uvođenje eRačuna u poslovanje donosi nam: jednostavnost u izdavanju računa, financijsku uštedu, vremensku uštedu, ekološko poslovanje, povećanu sigurnost i jednostavnije arhiviranje.
radne dozvole

Kvote za zapošljavanje stranaca- 2019. godina

Kvote za zapošljavanje stranaca se povećavaju iz godine u godinu, a 20.12.2018. Vlada je na 133. sjednici prihvatila prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote za za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019. Ovom odlukom je utvrđena godišnja kvota od ukupno 65.100 radnih dozvola. Od ukupnog broja 50.100 dozvola se odnosi na zapošljavanje novih radnika, a 15.000 dozvola se odnosi na produženje postojećih dozvola.
lazno bolovanje

Zlouporabe bolovanja

Jedan od velikih problema hrvatskih poslodavaca je učestalost bolovanja hrvatskih građana. Radnici u Hrvatskoj su gotovo dvostruko duže na bolovanju od europskog prosjeka, a jedan od razloga ove loše statistike su i učestale zlouporabe bolovanja. Smatra se da je svako peto otvoreno bolovanje u Hrvatskoj lažno. Poslodavci moraju reagirati u slučaju sumnje na zlouporabu i poduzeti sve moguće mjere kako bi se ova pojava sankcionirala i svela na što manji broj slučajeva.
otkazivanje-ugovora

Osnovno o otkazima za sve poslodavce

Radni odnosi u Hrvatskoj su regulirani Zakonom o radu i iznimno je bitno poštivati proceduru i propise kako se ne biste doveli u situaciju dugotrajnih i skupih sudskih sporova. Ugovore o radu mogu otkazivati poslodavci, ali i posloprimci i oni uvijek moraju biti u pisanom obliku. U slučaju otkaza ugovora o radu od strane poslodavca bitno je razlikovati redovni od izvanrednog otkaza.