Novosti iz poslovnog svijeta

otkazivanje-ugovora

Osnovno o otkazima za sve poslodavce

Radni odnosi u Hrvatskoj su regulirani Zakonom o radu i iznimno je bitno poštivati proceduru i propise kako se ne biste doveli u situaciju dugotrajnih i skupih sudskih sporova. Ugovore o radu mogu otkazivati poslodavci, ali i posloprimci i oni uvijek moraju biti u pisanom obliku. U slučaju otkaza ugovora o radu od strane poslodavca bitno je razlikovati redovni od izvanrednog otkaza.
garancija

Materijalni nedostatak proizvoda i garancija - obveze trgovaca i proizvođača

Prilikom povrata proizvoda trgovcu ili proizvođaču kupci se mogu pozvati na materijalni nedostatak proizvoda ali i na garanciju ukoliko posjeduju jamstveni list. Za sve trgovce i proizvođače bitno je jasno razlikovati ova dva termina i postupati u skladu sa zakonskim obvezama i pravilima. Saznajte više o materijalnom nedostatku i garanciji, te vašim obvezama prema kupcima.
konflikti na radnom mjestu

Konflikti na radnom mjestu

Konflikti su neizbježan dio života pa se nerijetko pojavljuju i u poslovnom okruženju. Riječ konflikt nas odmah asocira na nešto negativno, iako u poslovnim odnosima postoje i takozvani konstruktivni konflikti koji kao rezultat donose nova poslovna rješenja i ideje. S druge strane postoje i destruktivni konflikti koji mogu bitno utjecati na međuljudske odnose, produktivnost, ugled poduzeća i u konačnici na cjelokupni poslovni rezultat. Ovakvu vrstu konflikata treba rješavati kada nastanu, ali također treba razvijati međuljudske odnose i educirati zaposlenike kako bi se u startu izbjegle potencijalno konfliktne situacije.
oglašavanje na google

Osnovno što trebate znati o Google Ads digitalnom marketingu

Google Ads (nekada poznat kao Google AdWords) je Google alat za oglašavanje na kojem korisnici na više načina mogu oglašavati svoje proizvode ili usluge. Google Ads je sofisticiranija verzija nekadašnjeg Google AdWords-a, a njegovo sučelje je jednostavnije za korištenje. Korištenje Google Ads-a je preporučljivo svim poslovnim subjektima koji žele povećati svoju prodaju ili broj posjeta web stranici, ali također i broj primljenih telefonskih poziva i mailova.
eračun

Što je eRačun i koje su njegove prednosti

Elektronički račun ili skraćeno eRačun je novi oblik računa koji se izdaje u digitalnom obliku i ne mora postojati u fizičkom obliku. Ova vrsta računa se izdaje, prima i šalje digitalnim putem i u skoroj budućnosti će zamijeniti račune u tiskanom obliku. Uvođenje eRačuna u poslovanje donosi nam: jednostavnost u izdavanju računa, financijsku uštedu, vremensku uštedu, ekološko poslovanje, povećanu sigurnost i jednostavnije arhiviranje.

Nova minimalna plaća direktora - od 01.01.2019.

Od 1. siječnja 2019. godine mijenja se minimalna plaća direktora, a ona će sukladno izmjenama Zakona o doprinosima iznositi 5.491,20 kn, što je povećanje za 278,20 kn u odnosu na 2018. godinu. U slučaju da je direktor zaposlen na nepuno radno vrijeme morati će platiti razliku između obračunatih doprinosa prema novoj minimalnoj osnovici i mjesečne osnovice za obračun prema kojoj je prijavljen. Ovu razliku će utvrditi porezna uprava u godišnjem obračunu.