Novosti iz poslovnog svijeta

MBTI (Myers Briggs Type Indicator) je najbolji instrument za profiliranje osobnosti koji možete iskoristiti i za poboljšanje poslovnih rezultata

Myers Briggs pokazatelj tipa osobnosti je svjetski najviše korišten i najbolje istražen instrument za profiliranje osobnosti. MBTI nam pomaže bolje razumjeti kako funkcioniramo, razviti neke naše osobine koje manje koristimo i bolje razumjeti ponašanje ljudi oko nas. Vodeći stručnjak za ovo područje u Hrvatskoj je gospodin Miljenko Šanko – diplomirani psiholog i certificirani MBTI trener za cijeli svijet (MBTI Certified Practitioner – New York).

Smart Biz inhouse edukacije, treninzi i radionice su pravi izbor za poboljšanje poslovanja

Najbolji način za poboljšanje poslovanja je ulaganje u znanje Vaših zaposlenika! Smart Biz Inhouse edukacijski programi, treninzi i radionice prilagođeni su Vašem poslovanju, poslovnim problemima koje želite riješiti, usklađivanju Vašeg poslovanja s postojećom zakonskom regulativom, informiranju o budućim promjenama, ostvarivanju ušteda u poslovanju, povećanju prodaje i unaprjeđivanju marketinga i poslovnih procesa. U pripremi i provedbi Inhouse edukacija surađujemo s vodećim hrvatskim stručnjacima za sva područja koja pokrivamo.

Alkotestiranje radnika na radnom mjestu

U Zakonu o zaštiti na radu jasno je propisana zabrana konzumiranja alkohola i drugih opojnih sredstava na radnom mjestu, te je striktno navedeno da radnik ne smije biti pod utjecajem alkohola ili drugih opojnih sredstava na svom radnom mjestu. Smatra se da je radnik pod utjecajem alkohola ukoliko u litri izdahnutog zraka ima više od 0,0 miligrama alkohola što upućuje na nultu toleranciju prema problemu alkoholizma na radnom mjestu.

Korona virus - mogući utjecaj na gospodarstvo

Broj zaraženih korona virusom se mjeri u tisućama, a sve više je i smrtnih slučajeva. Iako u Hrvatskoj za sada nema potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom osjeća se zabrinutost građana, a prvi gospodarski utjecaji osjetiti će se na izostanku kineskih turista koji neće biti u mogućnosti posjećivati našu zemlju. Tijekom epidemija poput ove brojni stručnjaci upozoravaju na ovisnost hrvatskog gospodarstva o turizmu. Podsjećamo da je udio turizma u hrvatskom BDP-u oko 20%, a svaka zdravstvena kriza bitno utječe na putovanja.

Brexit-Ujedinjeno kraljevstvo 31. siječnja napustilo EU

U petak 31. siječnja 2020. godine Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je Europsku Uniju i to 3 i pol godine nakon referenduma na kojem su građani odlučili o izlasku. Promjene u trgovinskim odnosima neće biti drastične sve do kraja 2020. godine, i to zahvaljujući dogovorenom prijelaznom sporazumu, a za očekivati je da će nakon toga uslijediti brojne promjene ukoliko se do tada ne dogovore uvjeti međusobnih odnosa između UK i EU. Hrvatski građani koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu nemaju razloga za brigu, s obzirom da im se za sada status ne mijenja.

Od 1. siječnja 2020. uvedena nova pravila o zaštiti potrošača u EU

Početkom 2020. godine na snagu su stupila nova pravila u zaštiti potrošača građana svih država EU. Primarno se nova pravila odnose na digitalno poslovanje. Države članice EU imaju dvije godine da novu Direktivu implementiraju nacionalna zakonodavstva, a predviđene su i visoke kazne za prekršitelje, i to do čak 4% godišnjeg prometa. Ovako visoke kazne trebale bi osigurati zaštitu potrošača od nepoštenih trgovaca i lažnih informacija koje mogu utjecati na kupnju.