Brexit-Ujedinjeno kraljevstvo 31. siječnja napustilo EU

U petak 31. siječnja 2020. godine Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je Europsku Uniju i to 3 i pol godine nakon referenduma na kojem su građani odlučili o izlasku. Bitno je napomenuti da odmah po izlasku Ujedinjenog Kraljevstva nije bilo značajnih promjena kako za hrvatske građane koji žive i rade u UK ali i za sve hrvatske tvrtke koje posluju s tvrtkama iz UK.

Promjene neće biti drastične sve do kraja 2020. godine, i to zahvaljujući dogovorenom prijelaznom sporazumu, a za očekivati je da će nakon toga uslijediti brojne promjene ukoliko se do tada ne dogovore uvjeti međusobnih odnosa između UK i EU. Ujedinjeno Kraljevstvo do 1. srpnja ima mogućnost zatražiti i produljenje ovog prijelaznog razdoblja ali je britanski premijer Boris Johnson najavio da do toga neće doći. Najgora opcija je da se ne postigne dogovor i dogodi se takozvani „tvrdi“ brexit. U tom slučaju trgovina s državama članicama EU će se odvijati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Iz Londona su najavili kako im je namjera trgovinske odnose s EU urediti na sličan način kao što je to regulirano između EU i Kanade (CETA).

Hrvatski građani koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu nemaju razloga za brigu, s obzirom da im se za sada status ne mijenja. Do kraja lipnja 2021. godine morati će zatražiti status stalnog boravka (settled) ukoliko u zemlji borave dulje od pet godina a nemaju državljanstvo. Ukoliko naši građani u UK borave kraće od pet godine aplicirati će za status pre-settled i zadržati sva svoja prava. Ova pravila vrijede za sve državljane zemalja EU. Trgovinski odnosi između hrvatskih i britanskih tvrtki do kraja godine neće osjetiti značajnije promjene ali se nakon isteka prijelaznog razdoblja očekuju bitne promjene koje će ovisiti o dogovoru Londona i EU.