Korona virus – mogući utjecaj na gospodarstvo

Broj zaraženih korona virusom se mjeri u tisućama, a sve više je i smrtnih slučajeva. Iako je broj zaraženih izvan Kine još uvijek relativno mali strahuje se od širenja epidemije u cijelom svijetu. Utjecaj širenja virusa osjeća se i u trgovinskim odnosima, a kinesko gospodarstvo već sada trpi ozbiljnu štetu. Iako je prije pojave virusa u Kini došlo do poboljšanja životnog standarda utjecaj epidemije bi mogao bitno ugroziti ekonomski rast zemlje i standard kineskih građana. Već sada je osjetan pad potrošnje ali i pad proizvodnje što će utjecati i na poslovne partnere u ostatku svijeta. Pojavila se informacija da bi novonastala situacija mogla utjecati i na Apple proizvodnju ali i druge kompanije koje proizvode u Kini.

Iako u Hrvatskoj za sada nema potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom osjeća se zabrinutost građana, a prvi gospodarski utjecaji osjetiti će se na izostanku kineskih turista koji neće biti u mogućnosti posjećivati našu zemlju. Brojni hrvatski poduzetnici otkazali su poslovna putovanja u Kinu, a turističke agencije otkazuju putovanja prema toj zemlji. Zanimljivost je da čak i kineski restorani u Hrvatskoj imaju znatno manji broj posjeta od pojave virusa. Ukoliko epidemija prestane do proljeća gubici u turizmu bi mogli biti mali, ali ukoliko se epidemija nastavi to bi značilo izostanak kineskih turista. Panika i strah koji se pojavljuju tijekom zdravstvenih kriza mogu uzrokovati značajan pad u turističkom sektoru.

Tijekom epidemija poput ove brojni stručnjaci upozoravaju na ovisnost hrvatskog gospodarstva o turizmu. Podsjećamo da je udio turizma u hrvatskom BDP-u oko 20%, a svaka zdravstvena kriza bitno utječe na putovanja. Širenje epidemije izvan Kine moglo bi ugroziti cjelokupnu turističku sezonu kako za Hrvatsku, tako i za druge turistički receptivne zemlje. Poruka koju šalju stručnjaci u krizama poput ove je da bismo veliki dio gospodarstva morali preusmjeriti prema proizvodnji kako ne bismo bili ovisni o turističkim i drugim uslugama.