Kvote za zapošljavanje stranaca povećane za novih 3.269 dozvola

kvote za zaposljavanje

Tijekom kolovoza na Zavodu za zapošljavanje objavljeno je 14.417 radnih mjesta koja se nisu popunila. Činjenica je da tržište rada u Hrvatskoj karakterizira manjak domaćih radnika, a jedan od glavnih razloga je iseljavanje mlade i srednje generacije iz zemlje. Kao jedna od mjera koja bi trebala osigurati oporavak tržišta rada su i kvote za zapošljavanje stranaca. Manjak radnika se primarno odnosi na područja graditeljstva, brodogradnje, turizma, ugostiteljstva, prehrambene industrije, prometa i poljoprivrede.

Na sjednici 7. prosinca 2017. godine Vlada je donijela odluku o utvrđivanju kvota za zapošljavanje stranaca u 2018. godini prema kojoj je odobrena ukupna godišnja kvota radnih dozvola koja iznosi 35.500, dok je za zapošljavanje novih stranaca određen broj od 26.500 dozvola za boravak i rad u RH. S obzirom na objektivne okolnosti i situaciju na hrvatskom tržištu rada Vlada je na 101. sjednici održanoj 2. kolovoza donijela odluku o povećanju kvota za zapošljavanje stranaca i to za 3269 novih dozvola za boravak i rad. Vlada je ovom odlukom odobrila novih 985 dozvola za zapošljavanje stranaca u graditeljstvu, 747 dozvola za zapošljavanje u poljoprivredi i šumarstvu, 650 dozvola za promet, 508 dozvola za prehrambenu industriju i 270 dozvola za dodatno zapošljavanje stranaca u turizmu. Tako na primjer sektor turizma kao jedan od sektora s najvećom potrebom za zapošljavanjem stranaca sada raspolaže s preko 7 tisuća dozvola za ovom vrstom zapošljavanja. S obzirom na trenutno stanje ali i predviđanja hrvatsko tržište rada će imati sve veću potrebu za stranim radnicima, a poslodavci će se morati brzo snalaziti kako bi na vrijeme došli do radne snage i na taj način ne bi dolazili do zastoja u poslovanju.

U organizaciji tvrtke Smart Biz, 24.10.2018. u zagrebačkom hotelu The Westin održati će se praktični seminar pod nazivom „Zapošljavanje stranaca u RH – zakonska regulativa i praksa“. Na samom seminaru će između ostalog biti objašnjeno sve bitno o zakonskoj regulativi vezanoj uz rad stranaca u Hrvatskoj, procedurama i trajanju odobravanja privremenog boravka, procedurama i trajanju dodjeljivanja dozvole za rad, načinima kako najbrže i u skladu sa svi pravnim propisima zaposliti stranca iz EU ali i trećih zemalja, polaznici će doznati što su i kolike su godišnje kvote za uvoz stranih radnika i kojim tijelima državne uprave se moraju obratiti prilikom zapošljavanja stranaca. Organizator odobrava popust za ranu prijavu, a broj mjesta je ograničen. Više o sadržaju seminara, predavačima i rasporedu saznajte ovdje.