Potpore za očuvanje radnih mjesta za poduzetnike pogođene pandemijom koronavirusa (COVID-19)

Na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavljene su sve informacije o mjerama za očuvanje radnih mjesta, i to za poslodavce pogođene krizom izazvanom pandemijom koronavirusa (COVID-19). Mjere se odnose na sve poduzetnike koji obavljaju gospodarsku djelatnost (trgovačka društva, obrti i samostalne profesije), a ne odnosi se na javni sektor. Visina subvencije po radniku iznosi 3.250 kuna za puno radno vrijeme, odnosno srazmjerni iznos prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu. Mjera započinje s 1. ožujkom i traje najdulje 3 mjeseca.

Ovo su ciljane skupine poslodavaca:
• djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića
• prijevoza i skladištenja
• poslodavci iz djelatnosti zdravstvenog turizma
• radno – intenzivne djelatnosti unutar prerađivačke industrije – tekstil, odjeća, obuća, koža, drvo i namještaj
• poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave),
• i drugi poslodavci koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti.

Svi poslodavci koji se žele prijaviti za mjeru očuvanja radnih mjesta moraju ispunjavati određene kriterije koji su objavljeni na službenoj stranici, gdje je navedena i dokumentacija koju je potrebno dostaviti. Rok za obradu zahtjeva je 10 dana, a sredstva će biti isplaćivana do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. Važno je napomenuti da je cijeli proces moguće obaviti online, što je u trenutnoj situaciji izrazito bitno kako bismo izbjegavali sve moguće nepotrebne kontakte. Više informacija o mjeri pogledajte ovdje.