Sabor je potvrdio Vladine travanjske mjere za pomoć gospodarstvu – neto potpora 4.000 kuna po zaposleniku

Jučer je zbog posebnih okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa i potresom sjednica Sabora održana u kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin. Sabor je prema svim očekivanjima snažnom potporom (126 za, 2 protiv i 2 suzdržana) prihvatio Vladine travanjske mjere pomoći gospodarstvu posrnulom zbog epidemije izazvane koronavirusom.

Nove mjere će uz već usvojene mjere iz ožujka državu stajati oko 8,5 milijardi kuna. Najvažnija vijest je da se povećavaju potpore za očuvanje radnih mjesta i to s 3.250 kuna na 4.000 kuna neto po zaposleniku. Država će također preuzeti i davanja koja iznose nešto oko 1.460 kuna po zaposleniku pa se dolazi do ukupne potpore u iznosu od 5.460 kuna po zaposleniku.
Druga velika vijest je da je usvojena mjera prema kojoj će sve tvrtke (uključuje i velike tvrtke s prihodom većim od 7,5 milijuna kuna) PDV plaćati tek po naplati izdanih računa. Također je usvojenim promjenama državi omogućeno da se zaduži i više od iznosa određenog za ovu godinu, a koji je 26,8 milijardi kuna. Sabor je također usvojio mjere pomoći turističkom sektoru, ali i produljenja trajanja osobnih iskaznica i drugih dokumenata tijekom trajanja pandemije.

Pozivamo sve poduzetnike da se o mjerama potpore za očuvanje radnih mjesta informiraju na službenoj HZZ stranici, a za porezne odgode na službenoj stranici porezne uprave.