Pregled državnih mjera za spas poduzetnika tijekom pandemije virusa COVID-19

Mjere za spas poduzetnika čije je poslovanje bitno zahvaćeno pandemijom virusa COVID-19 donesene su u dva navrata i na snazi su, a veliki dio hrvatskih poslodavaca već je prijavljen za određene ili sve dostupne mjere pomoći. Mjere obuhvaćaju potpore za plaće i doprinose zaposlenika, promjene u naplati PDV-a, rasterećenja u plaćanju poreza na dobit, rasterećenja u plaćanju poreza na dohodak, razne odgode i otpise. Drugi travanjski paket mjera je u dobroj mjeri ispunio zahtjeve koje su poduzetnici stavili pred Vladu, i to primarno kroz inicijativu Glas poduzetnika.

Kao prva mjera koju moramo spomenuti je mjera o isplati neto plaća za radnike u iznosu od 3.250 kn za mjesec ožujak i 4.000 kuna za travanj i svibanj ili razmjerni dio ukoliko radnik radi nepuno radno vrijeme. Ukoliko poslodavac radnicima isplati plaće koje su više od ovih propisanih mjerom ostatak on podmiruje. Ono što je bitno i što će imati pozitivan utjecaj na radnike je da je potpora koju će država isplatiti za travanj i svibanj veća od minimalne plaće u Hrvatskoj, pa će svi poslodavci kojima je odobrena ova mjera svim zaposlenicima kojima inače isplaćuju minimalnu plaću, u ovom slučaju morati isplatiti uvećanu plaću. Poslodavci su također oslobođeni plaćanja davanja na gore navedene iznose, a na razliku između potpora i mogućih većih isplaćenih plaća radnicima obračunavaju se sva davanja državi.
Svi poslodavci (uključujući i one koji su zatražili potpore za neto plaću) mogu se prijaviti Poreznoj upravi i za mjeru odgode plaćanja davanja na plaće u sljedeća tri mjeseca i svima koji dokažu da im je promet pao za 20% u odnosu na isto razdoblje prošle godine odgoda će biti odobrena. Također, ovaj dio vrijedi i za poslodavce koji su dobili novčanu potporu, isplatili veće plaće radnicima od iznosa potpore i za razliku bi trebali uplatiti doprinose. U ovom slučaju na tu razliku koji bi poslodavci trebali uplatiti također vrijedi odgoda.
Vezano uz naplatu PDV-a poduzetnici koji su i do sada imali plaćanje PDV-a po naplati neće imati nikakve pogodnosti, ali se mjere odnose na sve one koji utvrđuju PDV prema izdanim računima. Svi oni koji dokažu pad prometa od minimalno 20% (uz uvjet da nemaju porezni dug veći do 200 kn) mogu od Porezne uprave zatražiti odgodu plaćanja PDV-a za 3 mjeseca.
Svi koji svojim donacijama pomažu u borbi protiv pandemije virusa COVID-19 oslobođeni su plaćanja PDV-a na isporuke dobara i usluga vezanih za borbu protiv pandemije. PDV pri uvozu dobara se prema novim mjerama neće plaćati prije nego je roba puštena s carinskog područja.
Rok za predaju financijskih izvješća za 2019 godinu je produljen. Novi rok predaje PD obrazaca i GFI je 30.06.2020. Porez na dobit će se i dalje obračunavati prema starim pravilima ali je još nejasno kako će se cijela situacija i nove mjere odraziti na plaćanje akontacija poreza na dobit.
Ono što brojne poduzetnike zanima je otpis obveza, a koji će se provoditi za poslovne subjekte koji su u razdoblju od 20.03. do 20.06. 2020. imali pad isporuka u odnosu na isto razdoblje prošle godine 50 % ili više, a u 2019. su imali vrijednost isporuka manju od 7,5 milijuna kuna. Ova skupina poduzetnika će u cijelosti biti oslobođena plaćanja doprinosa i izravnih poreza dospjelih u tom razdoblju. Oni koji su u prošloj godini imali isporuke veće od 7,5 milijuna kuna, bit će oslobođeni davanja razmjerno stvarnom padu. Svima koji su već zatražili odgodu plaćanja država će automatizmom aktivirati i mjeru otpisa u slučaju da ispunjavaju gore navedene uvjete.

O svim dodatnim mjerama (doprinosi obrtnika i porez na dohodak obrtnika, i slično) možete se informirati na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ili stranicama Porezne uprave. Sve informacije koje smo za pripremili su informativnog karaktera, a za sve detalje o dostupnim mjerama kontaktirajte gore navedene državne službe. Svima želimo puno uspjeha u daljnjem radu, a mi ćemo Vas i dalje informirati o novostima vezanim uz pomoć poduzetnicima. Za Vas pripremamo brojne online seminare, kao i otvorene seminare koji će nastupiti odmah po prestanku pandemije.