Tijekom godine dolaze nova pravila vezana uz rad nedjeljom – uvodi se austrijski model

neradna nedjelja

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je na gostovanju u emisiji Tema dana na HTV-u najavio izmjene Zakona o radu kojima će se na novi način urediti rad nedjeljom. Ministar je najavio kao je Vlada najbliža austrijskom modelu uređenja rada nedjeljom. Kako bi rad nedjeljom u budućnosti mogao biti uređen kao u Austriji najavio je i predsjednik sabora Gordan Jandroković.

U gostovanju na HTV-u ministar je ustvrdio kako su urađene brojne analize vezane uz rad nedjeljom te da su prihodi od rada nedjeljom daleko manji od onoga s čim je upoznata hrvatska javnost. Austrijski model bi značio kako bi trgovci mogli raditi samo nekoliko nedjelja u godini, odnosno broj radnih nedjelja bi se kretao od 8 do 12. Trgovci bi sami mogli odrediti radne nedjelje, a pretpostavlja se da bi u turističkim područjima te nedjelje bile u sezoni dok bi u većim gradovima one bile u prosincu.

Promjene u radu nedjeljom bi se provele kroz izmjene Zakona o radu, a prema najavama to bi se moglo dogoditi već u prvoj polovici 2020. godine. Uskoro bi trebala krenuti javna rasprava i prijedlog prema Vladi, a definitivan broj radnih nedjelja će se utvrditi u razgovoru s poslodavcima.