Transferne cijene – APA (Advance Pricing Agreement)

Transferne cijene se dogovaraju unutar grupa društava i to u slučajevima kod poslovanja s povezanim osobama nerezidentima ili poslovanja s povezanim osobama rezidentima kada jedan od sudionika transakcije koristi bilo kakvu vrstu porezne pogodnosti. Transferne cijene su regulirane OECD-ovim smjernicama o transfernim cijenama, a one su ugrađene i u Zakon i Pravilnik o porezu na dobit.

Sva poduzeća koja primjenjuju transferne cijene imaju zakonsku obvezu sastavljanja studije o transfernim cijenama. Dokumentacija je opsežna i zahtjevna, a u obzir morate uzeti i činjenicu da su poduzeća koja koriste transferne cijene pod stalnim nadzorom porezne uprave. Razlog za to je česta pojava slučajeva u kojima se dobit unutar grupe društava neopravdano premješta iz jedne zemlje u drugu u kojoj je stopa poreza na dobit niža. Porezna uprava koristi izrazito učinkovite specijalizirane programe kao što su Amadeus i Orbis kojima se utvrđuje ispravnost transfernih cijena, a jedna od novosti je da se od 2017. godine pregled transakcija s povezanim osobama mora slati i policijskoj upravi. U slučaju poreznog nadzora teret dokazivanja je na strani poreznog obveznika i iznimno je važno da svi porezni obveznici koji posluju s povezanim osobama u svakom trenutku imaju pripremljenu dokumentaciju o transfernim cijenama. Intenzitet nadzora nad transfernim cijenama ukazuje da se radi o ozbiljnom i zahtjevnom procesu, ali i da postoji velika mogućnost grešaka ili svjesnih prekršaja.

Od prošle godine na snagu su stupile određene promjene vezane uz transferne cijene, a najbitnija je uvođenje APA (advance pricing agreement) ugovaranja. Zakon o porezu na dobit od 01.01.2017. daje mogućnost sklapanja prethodnih sporazuma o transfernim cijenama kojima porezni obveznici mogu dogovoriti način utvrđivanja transfernih cijena s Poreznom upravom. Ovaj model se već duže vrijeme koristi u svijetu, a ugovorom između poreznih obveznika i Porezne uprave u potpunosti se uklanja porezna nesigurnost u poslovanju između povezanih osoba. Napominjemo da se ovaj sporazum mora sklopiti prije nego što se transakcije počnu izvršavati. Uvođenje APA modela je odlična vijest za sve porezne obveznike koji posluju s povezanim osobama i koriste transferne cijene.

Dana 29.05.2018. godine u organizaciji tvrtke Smart Biz d.o.o. održati će se praktični seminar pod nazivom „Primjena transfernih cijena – 2018 – praktikum“ na kojem će polaznici saznati kako se utvrđuju povezane osobe, kako se priprema dokumentacija o transfernim cijenama, kako porezna uprava provodi nadzor vezano uz transferne cijene, koje su metode korištenja transfernih cijena, što je stanjenja kapitalizacija, što su principi neturalnosti i analize usporedivosti, kako se obračunavaju kamate između povezanih osoba i sve o novostima vezanim za dokumentaciju u 2018. godini. Polaznicima će posebno biti objašnjenje promjene koje su nastupile prošče godine, uključujući i sve o novouvedenoj mogućnosti korištanja APA instrumenta. Seminar će se održati u zagrebačkom hotelu The Westin, a predavačica je gospođa Ksenija Kramar, ovlašteni revizor, ovlašteni porezni savjetnik i vodeći hrvatski stručnjak za transferne cijene. Ovdje možete saznati više o sadržaju seminara i ostvariti popust na ranu prijavu.