INCOTERMS – International Commercial Terms

Incoterms je skraćenica za pojam „International Commercial Terms“ i predstavlja skup međunarodnih pravila, termina i oznaka koji uređuju ekonomsko-pravne odnose u međunarodnoj trgovini. Ova pravila je objavila međunarodna trgovinska komora ICC (International Chamber of Commerce), još davne 1936. godine, a pravila su se nadograđivala u skladu s razvojem trgovine i aktualna su i danas. Incoterms termini su izrazito bitni u organizaciji prijevoza.

Transportne klauzule se svrstavaju u 4 osnovne skupine, a to su:
1. Skupina E – ovu skupinu čini klauzula EXW koja se upotrebljava u svim prometnim granama, i ona pretpostavlja da roba polazi iz mjesta isporuke, a prijevoz i osiguranje nisu plaćeni, odnosno te troškove snosi kupac.
2. Skupina F – ovu skupinu čine klauzule FAS, FCA i FOB i ona označava situaciju u kojoj glavni prijevoz nije plaćen, odnosno prodavatelj osigurava prijevoz i osiguranje robe do luke gdje robu preuzima prijevoznik kojeg je odredio kupac.
3. Skupina C – ovu skupinu čine klauzule CFR, CIF, CPT i CIP koje označavaju da je glavni prijevoz do dogovorenog odredišta platio prodavatelj, a dodatno kod klauzula CIF i CIP prodavatelj je platio i osiguranje robe.
4. Skupina D – ovu skupinu čine klauzule DAT, DAP i DDP pri čemu je rizik i troškove prijevoza na dogovoreno odredište preuzeo prodavatelj.
U svim vrstama prijevoza mogu se koristiti klauzule EXW, CPA, CPT, CIP, DAP, DAT, DAP i DDP, dok se u riječnom i pomorskom prijevozu koriste klauzule FAS, FOB, CIF i CFR.
Kratki pregled Incoterms oznaka:
EXW – (Ex Works) – franko tvornica
FAS – (Free alongside ship) – franko uz bok broda
FCA – (Free Carrier) – franko prijevoznik
FOB – (Free on Bord) – franko brod
CFR – (Cost and Freight) – trošak i vozarina
CIF – (Cost, Insurance and Freight) – trošak, vozarina i osiguranje
CPT – (Carriage paid to) – vozarina plaćena do
CIP – (Carriage and Insurance paid to) – vozarina i osiguranje plaćeni do
DAT – (Delivered at Terminal) – isporučeno na terminal
DAP – (Delivered at place) – isporučeno na dogovoreno mjesto
DDP – (Delivered Duty paid) – isporučeno na dogovoreno mjesto i ocarinjeno

 

Više o Incoterms oznakama ali i samoj organizaciji prijevoza robe i dokumentaciji koja prati prijevoz možete saznati na praktičnom seminaru „Prijevoz robe – organizacija, dokumentacija i praktični savjeti“ koji se održava 25. siječnja 2018. godine u zagrebačkom hotelu Westin. Organizator seminara je tvrtka Smart Biz d.o.o. iz Zagreba, a predavač je gospodin Kristijan Stipaničić, osnivač FAS logistike. Za sve rane prijave organizator odobrava popust u iznosu od 10% na cijenu kotizacije.