Provedba Ovršnog zakona za poslodavce s osvrtom na posljednje izmjene – praktični interaktivni seminar s konzultacijama

Datum i vrijeme

Uskoro objavljujemo novi termin!

Održani termini: 29.06.2022.

Lokacija

Zagreb, hotel The Westin

Akcija

Za drugog i svakog sljedećeg sudionika iz istog poslovnog subjekta odobravamo popust od 10% na cijenu kotizacije!

Cijena

1.490,00 kn + PDV

197,75 EUR + PDV prema tečaju (1EUR = 7,53450Kn)

Ovršni postupak je u pravnom smislu jedan od kompliciranijih postupaka, i to kako zbog činjenice što je opterećen brojnim nedorečenim rješenjima, koja prvenstveno proizlaze iz okolnosti što zakonodavac konstantno donosi samo pojedine izmjene zakonskih rješenja umjesto jednog cjelovitog rješenja u obliku novog Ovršnog zakona, tako i zbog činjenice što su ovršnim postupkom nametnute brojne obveze ne samo ovrhovoditeljima, ovršenicima, već i trećim osobama.

Novim zakonskim rješenjima predviđena je obvezna elektronička komunikacija pravnih osoba sa sudovima, te korištenje propisanih obrazaca, što u područje ovršnog postupka unosi još više nepoznanica i problema u praksi.

Uslijed takvog stanja, pred poduzetnicima se nalazi izazov naplate potraživanja, pred dužnicima potreba zaštite njihove egzistencije kao i zaštite dostojanstva, a pred trećim osobama (primjerice poslodavcima) problemi sa provedbom ovrhe. Posljednjim izmjenama Ovršnog zakona iz studenog 2020. godine zakonodavac je pokušao odgovoriti na pojedine probleme u praksi, no ostaje potreba cjelovitog konkretnog uređenja ovršnog postupka.

Svrha ovog praktičnog interaktivnog seminara je polaznicima ukazati na karakteristične termine i pojmove vezane uz ovršni postupak, uz objašnjenje trenutnog uređenja, prijelaznog režima kao i očekivanih budući promjena. Polaznici će saznati načine na koje mogu najefikasnije naplatiti svoja potraživanja, dok će se pojasniti i uloga poslodavca u provođenju ovrhe, potreba obraćanja pažnje na povećani krug primanja izuzetih od ovrhe, kao i redoslijed namirenja više ovrha.

Svi SmartBiz seminari i edukacije su zamišljeni i koncipirani na način u svakom trenutku polaznici mogu postavljati pitanja i pokrenuti raspravu, a na sve eventualne upite koji ne budu odgovoreni na predavanju odgovor polaznici dobivaju pisanim putem. Cilj naših seminara i edukacija je kroz interaktivni pristup u kratko vrijeme riješiti Vaše poslovne probleme i prenijeti Vam iskustva i znanje vrhunskih stručnjaka. Trajanje samih seminara i edukacija temelji se na rezultatima analiza koje potvrđuju da je upravo naš model optimalan za učenje i usvajanje novih znanja i iskustava.

Kratki sadržaj seminara

 • pojam ovršnog postupka, pojam tražbina
 • tijek ovršnog postupka,
 • pribavljanje podataka o imovini dužnika,
 • imovina dužnika izuzeta od ovrhe
 • ovršni postupak na temelju ovršne isprave
 • ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave
 • ovrha na novčanoj tražbini ovršenika,
 • ovrha na plaći,
 • uloga poslodavca u provedbi ovrhe, po kojim ovršnim ispravama je poslodavac dužan postupati, kakav je utjecaj ovršenikove suglasnosti na ustegnuće od plaće
  redoslijed namirenja ovrha, uz predviđanje centralizacije provedbe ovrhe,
 • ovrha na nekretnini i pokretninama
 • ovrha na novčanoj tražbini, na nekretninama i pokretninama
 • troškovi ovršnog postupka
 • prijenos potraživanja i naplata putem agencija za naplatu potraživanja
 • elektronička komunikacija sa sudovima
 • vrijeme za postavljanje pitanja i konzultacije s pravnim stručnjakom

Raspored predavanja

VrijemeAktivnost
08:30-09:00Prijava sudionika i preuzimanje radnih materijala
09:00-10:30Prvi blok predavanja
10:30-11:00Pauza za kavu, zakusku i neformalni razgovor s predavačem i kolegama
11:00- 13:30Drugi blok predavanja i vrijeme za pitanja i odgovore

Ovaj seminar je namijenjen:
voditeljima i djelatnicima računovodstvenih i knjigovodstvenih odjela, voditeljima i djelatnicima pravnih odjela, djelatnicima u poslovnoj administraciji i tajnicama, direktorima privatnih i javnih poduzeća, vlasnicima, poduzetnicima, svim osobama uključenim u ovršne postupke i svim osobama zainteresiranim za promjene u provedbi ovrha.

Radni materijali

Za praćenje predavanja u tiskanom obliku.

Kava, čaj, sokovi

U dvorani tijekom pauze

Snack

U dvorani tijekom pauze

Uvjerenje

O pohađanju edukacije u digitalnom obliku

Opći uvjeti

Prijavom na seminar, edukaciju ili konferenciju prihvaćate naše opće uvjete poslovanja. Prijavu na edukativni program je moguće otkazati najkasnije 5 radnih dana prije početka programa, a kotizacija se uplaćuje najkasnije 4 radna dana prije početka programa. Polaznici koji odustanu nakon isteka roka od najkasnije 5 radnih dana nemaju pravo na povrat kotizacije i plaćaju iznos u cijelosti. Smart Biz d.o.o. zadržava pravo otkazivanja seminara, edukacija i konferencija, i u tom slučaju se uplaćeni iznos za kotizacije naručiteljima vraća u cijelosti. Podatke koje ste naveli u prijavi na neki od naših programa možemo koristiti u promotivnim akcijama ali neće biti dani trećim osobama, te oni po vašem zahtjevu mogu biti uklonjeni ili promijenjeni. Pogledajte našu Politiku privatnosti.

Popusti na seminare i edukacije:

 • Popust za drugu i svaku sljedeću osobu iz istog poslovnog subjekta: 10%
 • Popust za sudionike iz nevladinih udruga i humanitarnih organizacija: 15%

Popusti se ne zbrajaju i međusobno se isključuju.

© Smart Biz d.o.o. 2017.